WADAs russiske rulett

dsd @tittel: WADAs russiske rulett


@ingress: Da Russlands dopingboble sprakk i november 2015, fikk vi et innblikk i en intrikat russisk ballett. Verdens største land har medvirket i en av tidenes største dopingskandale, og WADA lover konsekvenser.

@tag: Juks, fanteri, spill, forbrytelse, straff, wada, russland

@byline: Nicolai Roness

@txt: Eller så får det ikke konsekvenser – om de bare rydder opp litt først. Verdens Antidopingbyrå (WADA) la i november frem en knusende rapport om russisk friidrett. I følge rapporten skal 1417 dopingprøver ha blitt destruert på et laboratorie i Moskva. WADA anbefalte ved fremleggelsen å utestenge det russiske forbundet fra all friidrett i 2016 – og med mindre de tar problemet med en gang, ryker OL i Rio for den russiske troppen. WADA kan muligens kritiseres for å være unnvikende i sin ganske så knallharde kritikk av Russland, men kanskje det ikke er så enkelt å ta jukserne. Noe er råttent i den russiske ruletten.  Landet som under andre verdenskrig heller skøt sine egne soldater enn å se de gjøre retrett, har ingen problemer med å hoppe bukk over regler og menneskerettigheter. I  en tysk dokumentar som avslørte omfattende juks får vi høre av den tidligere friidrettsutøveren Yulia Stepanova at den russiske ledelsen ikke nøler med å plukke ut tilfeldige atleter for så å dope dem. De hadde kontakter i kontrollorganet, så dersom du måtte avlegge dopingtest var det bare å gi treneren informasjonen som står på prøven, og så var problemet fikset. Ble du allikevel tatt, ble du erstattet.

@mellomtittel: Omfattende juks.
@txt: Det er ikke bare i friidretten i russland det forekommer skittent spill. Den tidligere sjefen i WADA, Dick Pound, kunne fortelle at juksingen går helt til topps i russisk politikk. Mange er nok ikke overrasket over at et land som velvillig bryter internasjonal lov og menneskerettigheter er villig til å jukse i sport og spill. Og nå foreligger det altså håndfaste bevis på juks – juks som har vært kjent helt opp til ministernivå. Den russiske sportsministeren Vitalij Mutko skal ha gitt direkte ordre om å destruere dopingprøver. Kanskje ville han sikre seg litt god ferieunderholdning: Russland har nemlig bestemt at 27. februar, datoen for den ulovlige annekteringen av Krim-halvøya, skal bli offentlig helligdag, og tilegnes de russiske spesialstyrkene. Spetznaz, som styrkene heter, har blitt hyppig brukt av Putin, og har sist blitt sendt inn i den syriske borgerkrigen. Tidligere har spesialstyrkene stormet Dubrovka-teateret i Moskva, hvor de drepte 40 Tsjetsjenske militante gisseltakere. 130 av gislene ble også drept av gassen spesialstyrkene brukte for å ta seg inn i teateret.

@mellomtittel: KGB, FSB, og VVP
@txt: Vladimir Vladimirovitsj Putin har rykte på seg for å bli sint hver gang det kommer negative nyheter om russiske affærer. Slikt blir det storpolitikk av. Det er kanskje sympotmatisk for den russiske politiske sfæren, hvor litt juks og kameraderi er sentrale ingredienser. Eventuelt ukameraderi. Det russiske sikkerhetspolitiet skal også ha vært involvert med sine metoder i kampen om å ta gull i friidrett. Fremfor beinhard trening og teknikkterping skal det tidligere KGB, nå kalt Federalnaja Sluzbja Bezopasnosti Rossiyskoy (FSB), ha bidratt med utpressing og skremselstaktikk. Ikke mange sier nei til å kaste dopingprøver i søpla når FSB står på døra og vil inn.

@mellomtittel: forbrytelse og straff
@txt: «Jeg bærer min lille murstein til den allmenne lykkes byggverk, og derfor har jeg fred i mitt hjerte.» Setter Fjodor Dostojevskij fingeren på hvorfor idrettsutøvere jukser? John Stuart Mill ville kanskje kalt det utilitarisme. Så blir spørsmålet om de er alene om så omfattende juks? Og gjelder det bare russisk friidrett? Før OL i 2012 trakk den russiske vektløfteren Dimitry Klokov seg fra lekene på grunn av en kneskade. Han hadde vært skadefri i hele treningsperioden før OL. Russeren stilte senere til intervju hvor den svært overraskende nyheten ble tema. På spørsmål om skaden svarte han svært unnvikende, og ville ikke prate om manglende deltakelse i OL i det hele tatt.

Dopingproblematikken er langt fra å være et russisk problem. Flere store nasjoner med stolt medaljehistorikk har tilsvarende store dopingproblemer, så pekefingeren bør nok rettes i flere retninger enn bare mot øt. Men i mange ikke-vestlige nasjoner får trenerne betalt på grunnlag av utøvernes prestasjoner. Gull er lik grønne skoger. Skal du på laget til den mest ettertraktdede treneren må du gjøre det som trengs. Og om du ikke er god nok må du gjøre det som trengs for å komme på laget, og håpe på å ikke bli tatt.

              «Du har fått for lite øl og pepperrot, derav kommer sykdommen». Dostojevskij om andre årsaker til russisk doping?

@uthevet sitat1: Ikke mange sier nei til å kaste dopingprøver i søpla når russiske spesialstyrker står på døra og vil inn.

@uthevet sitat2: pekefingeren bør nok rettes i flere retninger enn bare mot øst.

@faktaboks1: WADA
@txt: World Anti-Doping Agency, eller Verdens antidopingbyrå, er en internasjonal stiftelse som ble opprettet 10. november 1999 for å koordinere kampen mot doping i idretten. Hovedkvarteret ligger i Montreal i Canada. (-Wikipedia)

@faktaboks2: Doping
@txt: Minst to av følgende kriterier skal være til stede for å inkludere et stoff eller metode på dopinglisten:
– Stoffer eller metoder som har prestasjonsfremmende potensiale
– Helserisiko for utøver
– Brudd på idrettens anseelse
De mest anvendte dopingmidlene er vevsoppbyggende preparater (eks. anabole androgene steroider), preparater som stimulerer sentralnervesystemet, narkotiske stoffer og bloddoping. Les mer på
www.antidoping.no/regler/hva-er-doping


@faktaboks3: Se et tekstet utdrag av den tyske dokumentaren,, The secrets of doping: how Russia makes its winners,  som førte til WADAs sensasjonelle pressekonferanse 4. november i 2015.
 
http://www.theguardian.com/sport/video/2015/nov/11/the-secrets-of-doping-how-russia-makes-its-winners-video


@Skribentinfo: Nicolai Roness, f. 1980. Statsviter og sterk, blid og dopingfri vektløfter.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s